Hoe schrijf je een goede motivatiebrief | Quest uitzendburo 's-Hertogenbosch

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? Iets wat bijna iedere werkzoekende zich afvraagt. Helaas zijn er geen standaard woorden of zinnen die jouw motivatiebrief perfect maken. Het grootste geheim van een perfecte motivatiebrief is: Wees jezelf! Maar om het je net iets makkelijker te maken hebben wij een paar tips!

Tip 1: Toekomstgericht schrijven

Vertel niet te veel over jouw (werk)verleden in jouw motivatiebrief, maar schrijf juist toekomstgericht. Wat wil je leren? Waarom spreekt de baan of functie je aan? Waarom zoek je een nieuwe baan? Wat heeft het bedrijf aan jou en jouw vaardigheden?

Tip 2: Durf!

Durf te zeggen waar je goed in bent. Durf jezelf te zijn en durf anders te zijn dan anderen. Het is niet de bedoeling dat je gaat opscheppen, maar je mag best wel zeggen wat je kan en waar je goed in bent. Zorg ervoor dat de lezer ná het lezen van jouw motivatiebrief weet wat jou uniek en anders dan anderen maakt.

Tip 3: Leesbaarheid

Lees jouw brief hardop voor. Vaak merk je dan pas of je lekker door jouw motivatiebrief leest of niet. Vermijd moeilijke woorden om de leesbaarheid van jouw brief zo goed mogelijk te houden. Het is natuurlijk wel slim om vaktermen in jouw motivatiebrief te gebruiken (dit werkt vaak wel heel erg slim?).

Tip 4: Maak koppelingen

Maak een koppeling met een aantal functie- en persoonlijkheidseisen die de vacature staan beschreven. Onderbouw met voorbeelden dat jij aan die functie- en persoonlijkheidseisen voldoet. Zoek van tevoren de kernwaarden van het bedrijf waar je solliciteert op en maak daar ook koppelingen mee. Is collegialiteit bijvoorbeeld erg belangrijk voor het bedrijf? Laat dan in jouw motivatiebrief naar voren komen dat jij dat ook belangrijk vindt.

Tip 5: Check it twice

Laat je brief door iemand anders nakijken om te checken of de spelling klopt. Bedenk je bij iedere zin, is dit belangrijk? Staat er nieuwe relevante informatie in deze zin? Schap alle zinnen die niets toevoegen aan jouw brief.

Tip 6: Opbouw

Een goede motivatiebrief bestaat uit verschillende alinea’s:

  • Alinea 1: Doel van jouw motivatiebrief. Op welke functie solliciteer je en waarom is dit voor jou een ideale functie?
  • Alinea 2: Stel jezelf kort voor. Wie ben je? Wat doe je nu? Wat zijn jouw ambities?
  • Alinea 3: Leg uit waarom de vacature bij je past en maak koppelingen met de functie- en persoonlijkheidseisen (lees tip 4).
  • Alinea 4: Vertel over jouw ambities en wat je nog wilt leren.
  • Alinea 5: Sluit de brief netjes af en durf nog één keer jouw enthousiasme te uiten door te zeggen dat je bijvoorbeeld uitkijkt naar een reactie.

Het schrijven van een goede motivatiebrief blijft altijd een uitdaging, maar nog steeds blijft de beste tip: ‘Wees jezelf!’. Jij moet immers op sollicitatiegesprek. Succes!

Lees hier onze tips voor als je op sollicitatiegesprek mag!

Categories: