gepest worden op hetwerk | Quest uitzendburo

Meer dan een miljoen mensen hebben te maken met pesten op het werk. In onze ogen zijn dat er een miljoen té veel. Het gaat vaak om gemene opmerkingen maken, buitensluiten, kleineren en/of intimidatie. Maar wat doe je er tegen? Wij hebben wel wat tips voor je!

Confronteer de pester
Niet de makkelijkste stap, maar wel de beste stap! Zie de pester onder ogen en spreek hem of haar aan. Soms weet de pester niet wat voor invloed zijn gedrag op jou heeft. Confronteer de pester met zijn gedrag, maar houd het gesprek wel bij jezelf. Probeer altijd vanuit de ik-vorm te spreken en vertel hoe jij jezelf bij zijn of haar gedrag voelt.

Wees ook heel specifiek en benoem verschillende situaties waar je jezelf niet prettig bij voelde. Dat brengt ons meteen naar onze volgende tip…

Houd een logboek bij
Noteer de datum van het gedrag, wie er bij betrokken waren en of je het gedrag hebt gemeld bij de leidinggevende/directeur. Probeer voor jezelf zo duidelijk mogelijk op te schrijven wat er precies gebeurd was en wie er eventueel getuigen waren van het pestgedrag. Op die manier verzamel je genoeg bewijs om het gedrag ooit aan te kaarten bij bijvoorbeeld jouw leidinggevende of de directeur. Daarnaast kun je de pester heel gemakkelijk wijzen op het gedrag van hem of haar waar jij je niet fijn bij voelde.

Zoek steun
Het is daarnaast ook belangrijk om steun te zoeken bij andere collega’s of familie. Zorg ervoor dat je jouw verhaal kwijt kunt en dat bijvoorbeeld andere collega’s je kunnen steunen in deze zeer vervelende situatie. Door steun te zoeken weet je dat er niet alleen voor staat en kun je om advies vragen.

Meld het bij de leidinggevende
Mocht het gedrag niet zijn veranderd nadat je de pester hebt aangesproken? Dan is het belangrijk om jouw leidinggevende aan te gaan spreken. Is jouw leidinggevende de pester? Dan kun je in gesprek gaan met iemand die hoger dan jouw leidinggevende staat, de directeur of bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon. Kom samen tot een oplossing en trek op tijd aan de bel wanneer je ziet dat er niets veranderd in het gedrag van de pester.

Heb je echt alles geprobeerd en stopt het pesten op jouw werk maar niet? Dan zou je altijd nog een klacht kunnen indienen bij Inspectie SZW. Ons advies is om op zoek te gaan naar een andere baan waar je gewaardeerd wordt om wie je bent ;), want iedereen verdient een leuke baan! Jij ook.

Bekijk onze vacatures >>>

Categories: